Inspiratie - Nieuws & Blog
 
 
.
.
 

School voor Relaties

Emoties uiten in je relaties: doen of niet doen?


Sinds Einstein weten we dat we energie zijn. We zijn energie en die energie kan je voelen in je lichaam. Je gevoel, wat je voelt in je lichaam, is energie. Als dat gevoel gaat bewegen, spreken over een emotie. Het gevoel wil naar buiten! 

Natuurlijke emoties en hun onnatuurlijke uiting

De basisemoties (bang, boos, blij, bedroefd) hebben elk hun eigen natuurlijke manier om zichtbaar te worden. Als je bang bent, dan ga je zweten, trillen, luid praten of net helemaal niet meer, soms zelfs lachen. Als je boos bent, dan roep je en gebruik je een luide stem. Als je blij bent, dan voor je liefde, liefde zonder voorwaarden. Ben je verdrietig, dan deel je je tranen met anderen. Tenminste, als je je verdriet erkent! En dat geldt voor al je emoties. Als je je emoties erkent, dan betekent dat onze boosheid, blijdschap, angst en verdriet er mogen zijn, dat ze naar buiten mogen. Maar wat we meestal doen, is onze emoties ontkennen. 

De ontkenning van onze emoties zorgt voor een onnatuurlijke uiting waardoor we vreselijk worstelen met onze emoties. Als je niet ‘mag’ bang zijn maar je bent het wel, dan kan dat resulteren in faalangst. Wist je dat boosheid maar heel kort duurt? In boosheid zit kracht, het is in het nu en duurt maximaal een minuut. Tenzij de boosheid er niet mag zijn. Als je niet boos ‘mag’ zijn maar je bent het wel, dan kan je boosheid zo opstapelen dat het woede wordt, rancune en agressie die voortkomt uit niet-erkende boosheid. Als je niet blij ‘mag’ zijn, dan kan je liefde voorwaardelijk worden. ‘Pas als hij…, dan zal ik…’, en zo sjoemelen we met onze eigen emoties. Als je niet verdrietig ‘mag’ zijn, dan kan je blijven hangen in schuldig voelen of schuld geven, of kan je uiteindelijk in een depressie belanden. 

Check eerst je eigen emoties

Als je je emoties op een onnatuurlijke manier uit, dan kan je rekenen op verzet bij de ander. Niemand vindt het fijn om tegen geschreeuwd te worden, uitgekafferd te worden of om iemands eindeloze drama te aanhoren. Het is heel makkelijk om nu de ander te gaan analyseren en te oordelen over hoe onnatuurlijk de ander zijn of haar emoties uit. In de School voor Relaties kijken we eerst en vooral naar onze EIGEN emoties. 
Hoe zit het met jouw angst, kan je die voelen? Of vlak je die af? Probeer je die te verdoven? Erken jij je eigen natuurlijke emoties, of ontken je ze, met alle gevolgen vandien? 
Voordat je communiceert met je partner, is het belangrijk dat je leert communiceren met jezelf en dat begint met het checken van je eigen emoties. 

Als je je emoties ontkent, dan blijven ze toch aanwezig als ruis op de achtergrond, en dat vraagt energie die we broodnodig hebben voor andere dingen in onze drukke levens! Door naar die emoties toe te gaan, te erkennen en te omarmen, lopen ze niet meer weg met onze energie. Het is onnatuurlijk om emoties te ontkennen, en al helemaal om je emoties te onderdrukken. 
Al je emoties in hun natuurlijke staat willen alleen maar gevoeld worden, erkend worden en in de eerste plaats door jezelf. Dat is waar liefdevolle communicatie start.

De vraag is dus: Wat voel je? Wat heb je nodig? Wat wil jij? Veel mensen weten niet wat ze nou eigenlijk willen, wat ze nodig hebben. Communiceer daarom eerst en vooral met jezelf. 
Heel veel mensen hebben angst voor hun eigen emoties. Maar je kan alleen naar de hemel als je door de poorten van de hel gaat. Want door je emoties te ontkennen, loop je weg van jezelf, en uiteindelijk ook van je partner. 

---

Volgende week zoomen we in op ‘hoe deel ik mijn emoties met mijn partner?’.

Wil je nog meer weten over emoties en relaties en hoe jij de relatie met je partner kan verbeteren?
Schrijf je nu in voor onze gratis introductieworkshop op woensdag 1 juli in Melle (regio Gent)

In de School voor Relaties leren mannen en vrouwen waarom hun relaties lastig zijn, maar vooral ook hoe je je relaties kan veranderen.
Door de confronterende aanpak, slaag je erin om een liefdevolle relatie te hebben én te houden. 

 

geschreven op 16-06-2020

 
 
.
.
 
 
School voor Relaties is het geesteskind van Patricia Van Lingen
© School Voor Relaties | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden & Privacy Verklaring | WebDevelopment Novatrix