GRENZEN LEREN STELLEN

Iedereen heeft grenzen. Velen zouden echter niet weten waar ze liggen mocht je het hun vragen. Hoe dat komt? Omdat er voortdurend krachten op ons inwerken die ons aansporen om onze grenzen te overschrijden.

Vooral in relaties tussen personen is het stellen van grenzen – en het bewaken ervan – heel belangrijk. Je partner wil voortdurend van alles van je, soms meer dan jij kan geven. Maar je wil niet moeilijk doen of het risico lopen dat je diens liefde zou verliezen, dus span je je in. En voor je het weet is die inspanning een gewoonte, en wordt er nog meer van je gevraagd. Tot je op een dag helemaal uitgeblust bent, en je je afvraagt hoe het zo ver is kunnen komen.

Er is op zich niks fout met het overschrijden van grenzen. Dat is de motor van groei! Maar er is een verschil met het overschrijden van grenzen, en het verliezen ervan. Het ene veronderstelt dat je weet waar je grenzen liggen, het andere niet. Zolang je je bewust bent van waar je grens ligt en dat je erover gaat, is er geen probleem.


Leer grenzen stellen

Het probleem is dat velen hun grenzen niet bewaken, en daardoor worden ze stuurloos. Je grenzen bepalen wie je bent! Als je je aanpast aan iedereen en alles, wie ben je dan nog? Vaak vinden we het zo gewoon om onszelf weg te cijferen dat je niet eens meer weet wat jij eigenlijk het leukste vindt.

Grenzen leren stellen impliceert eerst en vooral dat je je weer bewust wordt van waar je grenzen liggen. Je leert inzien welke dingen je eigenlijk niet zo leuk vindt, wat voor jou te ver gaat. Door dat bewustzijn keer je ook terug naar jezelf: je grenzen bewaken geeft je een sterk gevoel van persoonlijk territorium, van eigenheid. Dat is een van de meest waardevolle dingen die je kan hebben in het leven!


Leer je grenzen bewaken

Als je weet wat voor jou acceptabel is en wat een stap te ver gaat, kan je dat aan je omgeving aangeven. Dat is vaak nog het moeilijkste: aan een systeem dat jouw grensoverschrijdend gedrag gewend is, een nieuwe grens opleggen. Ieder systeem verzet zich tegen verandering, maar past zich ook verbazend snel aan aan een nieuwe routine. Bij het stellen van je grenzen en het bewaken ervan naar de buitenwereld toe moet je dus goed weten waarom je het doet en dit niet uit het oog verliezen.


 
.
.
 
BEGELEIDING BIJ HET STELLEN VAN JE GRENZEN

De School voor Relaties begeleidt je bij het identificeren van je grenzen en het bewaken ervan. Gebruik makende van NLP, Lichaamswerk, Transactionele Analyse, Voice Dialogue, Bio-energetica, Gestalt & Familieopstellingen in onze trainingen  – Relateren doe je zo – en – In Vrouwelijkheid –  maken wij inzicht en verandering mogelijk.

Wil je op een liefdevolle manier leren grenzen stellen, maak dan vandaag nog een afspraak en neem hiervoor contact met ons op.
 
.
.
 
 
Ontvang ons gratis e-book over bindingsangst en verlatingsangst

e-book aanvragen
 
SCHOOL VOOR RELATIES

 0475 786 470
 info@schoolvoorrelaties.be
 facebook
School voor Relaties is het geesteskind van Patricia Van Lingen
© School Voor Relaties | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden & Privacy Verklaring | WebDevelopment Novatrix