OMGAAN MET BINDINGSANGST

Bindingsangst is het gevoel dat je vrijheid verdwijnt wanneer je een relatie aangaat. Je partner kan nooit écht dichtbij komen. Juist op het moment dat het serieus wordt en je je kwetsbaarder voelt worden, neem je afstand of breek je de relatie af. Symptomen van bindingsangst in een relatie.


Kenmerken van bindingsangst


Herken je jezelf in een van de volgende statements over relaties?

‘Ik wil wel een vaste relatie maar ik kom niet verder dan scharrels. Na een paar weken begin ik steevast te twijfelen over mijn partner, en begin ik mijn leven als single te missen.’
‘Ik twijfel altijd of dit wel de juiste persoon is voor mij. Misschien mis ik een betere man/vrouw/partner door met hem/haar te zijn!’
‘Mijn partners waren allemaal te gemakkelijk. Ik heb meer spanning nodig!’
‘Ik kan er niet tegen als mijn partner teveel aandacht vraagt.’
‘Op vakantie gaan met mijn partner? Liever niet! Ik vind het toch leuker met vrienden.’
‘Samenwonen of kinderen krijgen, daar praat ik liever nog niet over.’
‘Ik val altijd op mensen die mij niet willen of die geen interesse hebben in een vaste relatie.’

Zo ja, dan heb jij waarschijnlijk last van bindingsangst


Komt bindingsangst meer voor bij mannen?

Men zegt traditioneel dat mannen geen relatie willen, en dat vrouwen hen over de lijn proberen te trekken. Maar niks is minder waar! Veel mannen willen graag een vaste relatie, zozeer zelfs dat we van bindingsdrang kunnen spreken. Ze stappen snel in een relatie, maar komen al snel in contact met hun verborgen angsten.


Bindingsangst overwinnen

Het overwinnen van bindingsangst kan op verschillende manieren. Je kan de gebeurtenissen die ze veroorzaakt hebben onderzoeken en de pijn die ze met zich meebrachten verwerken. Dat kan zelfs alleen, of onder begeleiding.

Je kan ook een manier vinden om de angst te aanvaarden zoals ze nu is zonder naar het verleden te kijken. Je bewust worden van het deel van jou dat die angst oproept. Welke gedachten, gevoelens, handelingen horen bij dat deel? Het aanvaarden van dit deel zonder rechtvaardiging of verdringen geeft je ook het perspectief dat het slechts een deel van jou is. Daardoor kunnen andere dingen ruimte krijgen, zoals het plezier van het samenzijn, het aangaan van de uitdaging die die persoon in jou oproept


Hoe omgaan met bindingsangst als partner?

Een partner met bindingsangst roept ook in jou reacties op. Het kan voelen als een vorm van afwijzing, je zou jezelf nog in twijfel trekken als iemand niet bereid lijkt zo’n commitment aan te gaan met jou. Beseffen dat het niet aan jou ligt, en de angsten van je partner aanvaarden en dat ook aangeven (mits de commitment van de ander om er iets mee te doen), zal de ander de ruimte geven om met die angst om te gaan en terug te keren naar jou.

Partners kiezen elkaar niet toevallig uit. Wanneer je merkt dat je (toekomstige) partner bindingsangst heeft, is er waarschijnlijk een deel van jou dat zijn eigen verwerking te doen heeft. Je kan jezelf de vraag stellen waarom jij dan wél zit te wachten op een nauwere relatie, en wat maakt dat je de ander ziet als brenger van toekomstig geluk waarvoor je garanties wil.


Bindingsangst en verlatingsangst

Bindingsangst hangt nauw samen met verlatingsangst. In feite heeft iemand met verlatingsangst angst om zich te binden en realiseert die angst door de binding in vraag te stellen. Omgekeerd heeft iemand met bindingsangst angst om verlaten te worden, en houdt zich daarom op een afstand.


 
.
.
 
JOUW BINDINGSANGST OVERWINNEN?

De School voor Relaties begeleidt je bij het oplossen van je bindingsangst. Gebruik makende van NLP, Lichaamswerk, Transactionele Analyse, Voice Dialogue, Bio-energetica, Gestalt, Familieopstellingen enz… maken wij inzicht en verandering mogelijk.

Wil je jouw bindingsangst overwinnen, maak dan vandaag nog een afspraak en neem hiervoor contact met ons op.
 
.
.
 
 
Ontvang ons gratis e-book over bindingsangst en verlatingsangst

e-book aanvragen
 
SCHOOL VOOR RELATIES

 0475 786 470
 info@schoolvoorrelaties.be
 facebook
School voor Relaties is het geesteskind van Patricia Van Lingen
© School Voor Relaties | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden & Privacy Verklaring | WebDevelopment Novatrix